Tillit, lärande och mod är var för sig tre viktiga ingredienser och utgångspunkter för ett lyckat träffektivt ledarskap, men alla tre behövs och hänger också ihop. Saknas grundbulten tilliten så faller de andra två platt. Saknas lärandelogiken så kan ledarskapet lätt hamna i den förrädiska räta linjens logik där ni kanske gör saker rätt, men inte nödvändigtvis rätt saker. Saknas modet så är det lätt hänt att utvecklingen sker väldigt långsamt eftersom förändringar kräver modet att våga göra på nya sätt. Tillit, lärande och mod hänger även ihop eftersom det pousettovis krävs en stor portion mod för att våga leda med tillit och en lärandelogik.
Beställ härLäs merSom chef är det lätt att tro att du redan har ett tillitsfullt ledarskap och det är ganska enkelt att i just teorin tro sig förstå det där med tillit. Det som underskattas är kraften i motsatsen, det vill säga kontroll och så fort du som ledare försöker dig på att balansera mellan kontroll och tillit slår det nästan alltid över till för mycket kontroll. Ett problem och utmaning här är att du med en 50-50 balans inte kan vinna över kontrollen som prioriterar sig själv och de kontrollmonster som lurar runt hörnet. Försöker du dig på en jämn balans mellan tillit och kontroll vinner alltid kontrollmonstret. Som ledare behöver du istället metaforiskt gå upp i boxningsringen mot kontrollmonstret med rejäl tyngdpunkt på högerbenet och tilliten. Så pass mycket tyngdpunkt att du nästan ramlar över och bokstavligt tappar kontrollen och inte ens bjuder upp kontrollmonstret till match. När du istället utövar denna nya balansakt på en skala nästan helt utan kontroll kan du och först då kan du, lyckas bedriva ett tillitsfullt ledarskap utan att kontrollmonstret kommer åt dina processer.
Det finns flera olika typer av modigt ledarskap för dig som chef. Det mest uppenbara är att du vågar testa nytt och kasta dig ut i det okända utan att ha samma kontroll på hur det ska sluta. En annan typ av modigt ledarskap är att våga ha större tillit till dina medarbetare. En tredje typ av mod är att du inte tillåter dina medarbetare att undvika det de tycker är jobbigt. Du vågar då utmana och provocera dina medarbetare för att medarbetarna själva i sitt egna lärande ska hitta sin egen lösning. Ett modigt ledarskap i sig är viktigt inte minst för att ta sig an det komplexa och oförutsägbara, men det blir här även tydligt att alla tre tillit, lärande och mod i ledarskapet hänger ihop. Ett modigt ledarskap att kasta sig ut och släppa kontrollen, kräver ett tillitsfullt ledarskap för att lita på medarbetarna, men även ett lärande ledarskap i att vara i förvirringen och lärandet. Men även åt andra hållet att ge medarbetarna tillit kräver ett modigt ledarskap och att våga inta ett lärande ledarskap och lita på lärandeprocesserna istället för att bli uppäten av kontrollmonstret.
Vardagen för dig som chef är ofta komplex och oförutsägbara händelser och störningar är mer regel än undantag. Lätt hänt att du i denna kontext blir stressad över att du inte har kontroll på tillvaron. Utan en känsla av kontroll kan du även ha svårt att inse att snabba lösningar inte finns till komplexa problem, även om de på kort sikt känns som effektiva lösningar, Till komplexa problem behövs istället ett lärande ledarskap med fokus på träffektiviteten och att omfamna problemet genom att låta det ta tid, låta medarbetarna lösa det själva eller kanske göra det komplexa ännu mer komplext. För att utveckla ett lärande ledarskap och förmågan att hantera utmaningar och komplexitet behöver du metaforiskt sätta dig i förarsätet framför ratten i båten. Med ett kritiskt förhållningssätt och en lärandelogik där problem och utmaningar inte ska undvikas och lösas, utan behöver tillåtas, belysas och omfamnas.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
“Gillar Gabriels sätt att skapa förvirring och ta fram gruppens sämre och bättre egenskaper. :)”
Namn Namnsson
“Vi arbetar nu mer som ett team som nyttjar varandras styrkor och kompetenser för att tillsammans bli så bra som möjligt, det som är bra är att vi alla har fått syn på varandras styrkor och utmaningar och kan prata om dem.”
Namn Namnsson